Wat is een snuffelmat?

Een homemade snuffelmat van Spelen met HONDEN, is een stevige rubbermat waar dikke fleecestroken aan geknoopt zijn. De fleecestof is duurzaam en zacht voor de gevoelige hondenneuzen. De fleecestof is dikker dan wat je veelal in de winkels ziet. Hierdoor is het geen platte mat, maar een snuffelmat waar je de snoepjes echt goed in kunt verstoppen, zodat je hond echt even lekker bezig is om ze te vinden.

De snuffelmat is ongeveer 42x42 cm breed. De flexibele rubbermat waar de fleecestroken aan geknoopt zijn is 25x25 cm. Vind je de snuffelmat te klein? Dan kun je er ook meerdere bestellen en deze naast elkaar leggen of met vier snuffelmatten een hele grote vierkante snuffelmat maken 😉

De snuffelmat kun je wassen op 30 graden, handig bij veelvuldig gebruik en gekwijl. Drogen in de wasmachine raad ik af, omdat dit de fleecestof niet ten goede komt. Tip: Doe de snuffelmat in een kussensloop of waszak om te voorkomen dat er een achtergebleven snoepje en hondenharen in de wasmachine verdwijnt 😉

Waarom een snuffelmat?

Een snuffelmat om te ontspannen

Een snuffelmat is ideaal als spel en om je hond even te laten ontspannen. Ook is de snuffelmat een ideaal denkspel om je hond geestelijk uit te dagen wanneer je hond niet veel mag lopen of moet revalideren.

Schrokken voorkomen

Ook kun je een snuffelmat perfect gebruiken wanneer je een hond hebt die zijn eten op schrokt (schrokken is gevaarlijk; je hond kan stikken!). Het voer kun je (in porties) in de snuffelmat verstoppen. Je hond zal moeten werken voor zijn voer en schrokken lukt op deze manier niet meer, waardoor de hond beter zal gaan kauwen.

Een snuffelmat voor afleiding

Ook voor pups en drukke honden is de snuffelmat ideaal (en tijdens de dolle 5 minuten 😉). De snuffelmat is ook goed in te zetten voor als je hond bang is voor onweer of vuurwerk, of wanneer je hond overprikkelt raakt van (veel) visite. Even wat brokjes verstoppen in de snuffelmat en hij is lekker afgeleid.

Een snuffelmat voor slecht etende honden

Voor honden die slecht eten, wil een snuffelmat ook vaak een goed hulpmiddel zijn. De meeste honden vinden het namelijk leuk om voor hun voer te werken en met de snuffelmat moeten ze echt even werken om hun voer op te sporen, waar ze voldoening van krijgen.

De kleuren van de snuffelmat kun je zelf kiezen

Voorbereiding op het speurwerk

Honden moeten echt hun neus gebruiken om de verstopte voertjes tussen de fleecestroken van de snuffelmat te vinden. Ideaal als voorbereiding op het speurwerk. Jonge honden die gewend zijn aan de snuffelmat pakken het speuren vaak sneller op.

Hoe leer je een snuffelmat aan?

Een hond leren hoe de snuffelmat werkt is vrij eenvoudig en je hond heeft het meestal razendsnel door. De eerste keer leg je een paar brokjes op de snuffelmat (dus de snoepjes nog niet tussen de stroken verstoppen). Je hondje heeft al snel in de gaten dat de snuffelmat iets lekkers betekent! Daarna leg je weer wat snoepjes op de snuffelmat en 1 of 2 snoepjes leg je tussen de bovenste stroken (maar nog steeds makkelijk te vinden voor je hond). En zo kun je het in kleine stapjes steeds iets moeilijker maken. Je hond zal het prachtig vinden en moet steeds beter zijn neus gebruiken om de voertjes te vinden.

Wat kost een snuffelmat?

Bij Spelen met HONDEN kun je een homemade snuffelmat kopen voor € 21,95 per stuk. Kijk hier voor de collectie snuffelmatten. De kleuren kun je zelf samenstellen, zodat het echt een persoonlijke mat is voor jou en jouw hond! Tip: Ook leuk om cadeau te geven!

Let op: Laat een hond nooit zonder toezicht alleen met een snuffelmat! 
Een snuffelmat is geen speelgoed!

Heb je vragen of wil je meer informatie? Stuur ons dan een e-mail en wij zullen je vragen zo spoedig mogelijk beantwoorden!