Allergie bij honden

Een gekke gewaarwording.. Je hebt een gezonde hond en van het ene op het andere moment krijgt hij last van allergieklachten. Bij allergie kunnen honden erge jeuk krijgen en kunnen ze gaan krabben en/of onder hun pootjes, voetzooltjes en staartaanzet gaan bijten, met de oren flapperen (kopschudden) en schuren. Terugkerende oorontstekingen en jeuk kunnen een teken zijn dat je hond ergens allergisch voor is. Ook komt het voor dat honden met allergie darmklachten hebben, zoals braken, wisselende ontlasting en minder eetlust.

Voedselallergie bij honden

Maar allereerst de vraag: Wat is nu eigenlijk een voedselallergie? Bij een voedingsallergie is een hond vaak overgevoelig voor één (of meer) bestandsdelen in de voeding. Meestal is dit een eiwit, waarvan rund of kip vaak de boosdoeners zijn, maar honden kunnen ook allergisch reageren op plantaardige eiwitten, zoals zuivel, granen, maïs en tarwe. Goed is om uit te zoeken waar je hond allergisch voor is.

Wat is een eliminatiedieet?

Bij het vermoeden op een allergie wordt er vaak een eliminatiedieet geadviseerd. Je stopt dan met de huidige voeding en gaat eten geven dat slechts uit één koolhydraatbron en één eiwitbron bestaat (dus uit één diersoort). Het is aan te raden om een eiwitbron te kiezen welke je hond nooit krijgt, zoals eend, paard, vis of hert en voorkomt dat hij krijgt wat hij normaal gesproken at, meestal is dit rund en kip.

Als je een eiwitbron gekozen hebt (bijvoorbeeld paard), zorg dan dat je hond echt niets anders krijgt dan paard, ook geen klein stukje, want dan is het dieet niet meer betrouwbaar. Voorkom dus dat ze dingen van straat of in een losloopgebied kunnen eten of stiekem van tafel kunnen pakken. Geef alleen beloningsvoertjes en kauwbotten van het diersoort wat je kiest (bijvoorbeeld alleen paard).

Wat mag ik geven in een eliminatiedieet?

En dan begint de zoektocht naar snacks wat de hond nog wél mag... Uit ervaring weet ik dat dit best lastig kan zijn, dus heb ik besloten om mijn zoektocht naar geschikte snacks die geschikt zijn voor een eliminatiedieet hier met jullie te delen. Voor geschikt voer kun je het beste met de dierenarts overleggen.

Geschikte snacks tijdens een eliminatiedieet van vis

Wat kauwsnacks betreft vond ik vis het lastigste als dieet voor een grote hond, omdat de kluiven over het algemeen niet heel hard zijn, dus zijn ze snel klaar met een vissnack. Maar ze vinden het wel erg lekker! De favoriete snacks van onze hond zet ik hieronder op een rijtje:

Geschikt voor een visdieet zijn o.a.:
- zalmstickskabeljauwsticks en haringsticks
- kabeljauwhuid
- inktvisplaten (dit is een iets taaiere snack)
- zalmhuid

Geschikte beloningsvoertjes voor vis zijn:
visballen (ik gebruik zelf de kleintjes). Ze zijn niet vet en mijn hond vindt ze heerlijk.

Geschikte snacks tijdens een eliminatiedieet van paard

Voor paard zijn er best veel echt stevige kluiven te vinden, wat erg fijn is. Onze favorieten zet ik hieronder weer even op een rijtje.

Geschikt voor een dieet van paard zijn o.a.:
- paardenkophuid platen (met stip op nummer 1 bij onze hond ;-))
- paardenplaten (zonder haar)
- paardenoren met haar 
- paardenkophuid (stengels zonder haar)

Heb je zelf goede aanvullingen, laat het me weten, dan kunnen we meer mensen en honden blij maken!