Tegen mensen opspringen

Een veelvoorkomende vraag is: "Hoe leer ik mijn pup om niet op te springen?" Vaak is de visite de klos en dat vinden de meeste mensen niet prettig. Om die vraag te beantwoorden is het goed om eens te kijken waarom honden eigenlijk tegen mensen opspringen. 

Als honden elkaar begroeten zie je vaak dat ze even neus aan neus gaan staan om elkaar te besnuffelen. Dit willen ze ook graag bij ons doen! Het is voor honden een hele normale manier van begroeten. Omdat ons gezicht op een veel hogere plek zit als bij honden, zal de hond moeten opspringen om contact te kunnen maken. Een lief gebaar, maar iets wat wij meestal als ongewenst ervaren.

 

Voorkomen dat de hond op gaat springen

Wat men zich vaak niet realiseert is dat het opspringen tegen mensen gedrag is wat we vaak (onbewust) beloond hebben door de hond aandacht te geven (aandacht = beloning). Als een lieve schattige pluizige pup tegen je opspringt, dan is het bijna onmogelijk om hem te weerstaan en de meeste mensen zullen door de knieën gaan en de pup gaan aaien en knuffelen, vaak ook wanneer de pup op zijn twee achterpootjes tegen iemand op staat. De pup leert al snel dat opspringen hem iets prettigs oplevert; aandacht!

Een pup groeit echter snel groter en dan komt er een punt dat niemand het meer leuk vindt als je puber of volwassen hond tegen je opspringt, zeker niet als het een flinke jongen is van 30 of 40 kilo! En dan is het gedrag wat eerst nog leuk en schattig was, ineens een probleem... 
Het is dus belangrijk om de pup vanaf het eerste moment nooit te belonen voor het opspringen (ook niet door visite of mensen op straat). 

Probeer te voorkomen dat je pup tegen jou of visite opspringt en geef alleen aandacht wanneer hij je begroet met alle vier zijn pootjes op de grond of leer je hond eerst te gaan zitten voordat je hem begroet.

Afleren door ander gedrag aan te leren

Als je hond een fanatieke springer is en je hem dit graag af wilt leren, is het goed om jezelf af te vragen wat je wilt dat je hond wél doet om jou of je visite te begroeten. Misschien wil je graag dat hij met vier poten op de grond blijft of gaat zitten voor het begroeten. Maak een bewuste keuze en hou dit doel voor ogen en het belangrijkste van alles: wees altijd consequent!

Begroet de hond voortaan alleen als hij met vier pootjes op de grond staat of zit en zeg dit ook tegen je gezinsleden en visite om te doen. Je kunt in het begin de hond aan de (lange) lijn laten om de hond wat rustiger te houden en te voorkomen dat hij kan springen. Staat de hond op vier pootjes en zit hij netjes? Dan kan de visite er rustig naar toe lopen om hem te begroeten. Als de hond op gaat staan, doe dan weer een aantal stappen achteruit en vraag de hond om weer te gaan zitten. Heb geduld, als je consequent bent zal je hond het 'spelletje' snel door krijgen. Gaat het goed aan de lijn, dan kun je dit ook los gaan trainen. 

Geef bezoek vooraf instructies

Het opspringen afleren gaat het beste als iedereen zich aan dezelfde regels houdt. Dat geldt voor iedereen van het gezin, maar ook voor mensen die op bezoek komen. Iedereen zal consequent op dezelfde manier moeten reageren op je hond. Je zult bezoek dus goed moeten instrueren dat ze je hond alleen aandacht mogen geven, zodra hij zit of met vier poten op de grond staat. Een briefje op de deur met uitleg kan helpen.

Voorkomen van ongewenst gedrag
Soms is het handiger om je hond even in de bench, een andere kamer of even in de tuin te doen, zodat je hond niet de fout in kan gaan, want iedere keer dat het opspringen (met aandacht) wordt beloond, betekent dit weer een stap terug in je training. Wees je hier goed van bewust. Probeer te voorkomen dat de hond de fout in kan gaan.

Hoe beloon je je hond tijdens het afleren om niet op te springen?

Bedenk dat je hond niet met brokjes, maar met aandacht heeft leren opspringen, dus kun je aandacht ook gebruiken als beloning bij het afleren om op te springen.  Wil je toch liever met brokjes belonen? Beloon dan op het moment dat alle vier de pootjes op de grond zijn!

In het kort

  • Maak afspraken binnen je gezin en instrueer ook bezoek hoe ze met de hond om moeten gaan bij binnenkomst.
  • Blijf wanneer je thuiskomt altijd rustig en ga niet heel blij of (over)enthousiast doen. Als jij heel enthousiast reageert, heb je dikke kans dat je hond dit ook gaat doen en dan wordt de kans groter dat je hond gaat opspringen.
  • Sta nooit toe dat je hond opspringt, ook niet als mensen zeggen dat ze het niet erg vinden (de hond snapt het verschil niet).
  • Nodig regelmatig mensen uit om langs te komen en instrueer ze goed. Door herhaling boek je sneller resultaat.
  • Doe de hond geen pijn, dus geen knietje geven of een duw, want dit snapt je hond niet.

 

Wees je ervan bewust dat het opspringen misschien al een hele lange tijd succes heeft gehad voor je hond en dat hij er altijd (onbewust) voor beloond werd. Dat is hij natuurlijk niet snel vergeten. Heb daarom veel geduld en wees consequent. 

Heel veel succes!