Mijn pup leren hier komen

Dat je hond bij je komt als je hem roept is een belangrijke vaardigheid, want het zorgt ervoor dat je hond verantwoord los kan lopen en het kan je hond op elk moment in veiligheid brengen, waardoor jij ook ontspannen loopt. Maar dat een hond komt wanneer je hem roept, is niet altijd vanzelfsprekend. Tijd om wat tips en tricks op een rijtje te zetten!

 

Begin met het aanleren van het hier-commando in een prikkelarme omgeving; eerst binnen in huis (niet op gladde vloer), dan buiten in de tuin of in een rustige omgeving met weinig afleiding. Wees altijd een veilige thuishaven voor je hond. Als de hond iets spannend vindt, zorg dat hij naar jou toe kan komen voor steun. 

Voer de afleiding rustig op. Nodig bijvoorbeeld iemand uit op een veldje met een oudere sociaal vaardige hond en laat die het voordoen. Ook kan hij (wanneer het goed gaat) als afleiding dienen terwijl hij verderop zit. Doet je hond het nog steeds goed, kan het de volgende keer diegene laten lopen. Dus iets meer afleiding toevoegen. 

 

Komt je hond spontaan inchecken: ALTIJD belonen. Bedenk 'zijn lijf tegen mijn lijf is altijd goed'. Belonen kan ook met stem.

 

Aandacht vangen

Maar hoe begin je met het aanleren? Dikke kans dat je pup nu nog achter je aankomt en hier kun je dankbaar gebruik van maken:

  • Roep naam van de hond en loop achteruit met open houding
  • Op het moment dat je pup komt, roep je “hier!!”
  • Click direct na commando of zeg bijvoorbeeld 'goed zo' of 'Yessss'
  • Belonen met wat heel lekkers
    (Deze oefening kan met een riem van 3 meter.)
  • Maak er een spelletje van; ren eens achteruit of weg van de pup, komt hij achter je aan dan roep je snel "hier!!". Strooi wat voertjes op de grond als hij bij je is. Als hij ze gaat pakken, ren je weer weg, etc. Je pup zal het geweldig vinden om bij je te komen!

Belonen kan met voer en spel en als het hier komen er al goed in zit ook met stem. Het 'wegren-spelletje' kun je beter los van de lijn doen of aan een lange lijn om de pup niet te hinderen.

 

Iemand de pup vast laten houden

Om het hierkomen te oefenen, kun je ook iemand vragen om de pup vast te houden. Als diegene de hond goed vast heeft, laat je de pup een voertje ruiken en loop jij weg. Zodra je de naam van de hond roept, laat diegene los. Komt de pup dan roep je 'hier!!'  en click je (of zeg bijvoorbeeld "goed zo" of "Yesss" en geef je de hond wat lekkers.

Maak een keuze tussen deze drie methodes en oefen dit ongeveer 5x ‘s ochtend en ‘s avonds een keer. Dat is lang zat en zo hou je het leuk.


Aan deze tekst wordt nog gewerkt ;-)