Wandelen in natuurgebied Het Lutterzand, De Lutte (Overijssel)

Laatst was ik samen met mijn hond in het prachtige stuifzandgebied Het Lutterzand in De Lutte, vlakbij Oldenzaal, Enschede en Hengelo. Dwars door het natuurgebied loopt de rivier de Dinkel, met haar steile oevers, die slingerend door het landschap gaat. Ik had van tevoren gelezen dat het een fantastische plek moest zijn om te wandelen en fotograferen. Ik was helemaal enthousiast, dus reisden we bepakt en bezakt en vol verwachting naar Twente af: De Lutte, here we come!

Herten gespot bij Het Lutterzand

Eenmaal bij het Lutterzand aangekomen, zag ik gelijk drie reeën. Wat een prachtig gezicht! Helaas zat mijn camera nog in de tas, maar van het aanzicht kan ik ook al blij worden. Wat een goed begin van de dag! We gingen op pad.

Helaas moest mijn hond aangelijnd blijven, dit wist ik niet van tevoren en dat was even een teleurstelling, maar aangezien ik al drie reeën gezien had, kon ik wel begrijpen waarom honden aan de lijn moeten in het natuurgebied. 

Wat de omgeving betreft was alles wat ik over het gebied gelezen had waar: het is een prachtig gebied om te wandelen!

Natuurgebied Het Lutterzand in De Lutte (Overijssel)

Die zandneus spreekt boekdelen; Becky had het duidelijk naar haar zin in Het Lutterzand ;-)

Als je van natuur houdt, is Het Lutterzand in De Lutte zeker aan te raden! Het is prachtig daar, heel fotogeniek en je kunt er heerlijk wandelen, ook met honden! Er worden wandelroutes aangegeven die je kunt lopen, dus zal je er niet snel verdwalen. Toen ik er was, ben ik aardig wat wandelaars tegen gekomen en ook mensen met honden. Ik was er op zaterdag, wat meestal wel wat drukker is dan op een doordeweekse dag.

 

Wandelroutes in Het Lutterzand

Er zijn leuke wandelroutes in Het Lutterzand:

  • Dinkelroute van 2,8 km (gele route)
  • Stuifzandroute van 3,7 km (oranje route). Deze route gaat langs het hondenlosloopgebied.
  • Vanaf de parkeerplaats van restaurant & buitenplaats Florilympha zijn diverse uitgezette wandelroutes, variërend van 3 tot 6 km. Adres: Lutterzandweg 16-1, 7587 LH De Lutte

Mogen honden loslopen in Het Lutterzand?

In het natuurgebied moeten de honden helaas aan de lijn, maar er is een klein losloopgebied aan het water, waar de honden lekker kunnen spelen, spetteren en ravotten. Toen ik er was waren er gelukkig een paar honden in het losloopgebied en heeft mijn hond er heerlijk kunnen spelen met andere honden. Het losloopgebied is niet groot, maar het heeft water, zand en vrijheid; alle ingrediënten voor een blije hond.

Genieten van het zand en water in het losloopgebied van Het Lutterzand

Parkeren bij Paviljoen Lutterzand

Er is een groot parkeerterrein bij Paviljoen Lutterzand, Lutterzandweg 12, 7587 LH De Lutte, waar je goed kunt parkeren. Ook kun je er gezellig (na)zitten voor een kopje koffie / thee of een lekkere lunch.

Parkeren is gratis.

Voor wie een mooie wandeling wil in het prachtige stuifzandgebied aan de Dinkel, dan is Lutterzand écht een aanrader.

Alvast heel veel wandelplezier! En vergeet de camera niet ;-)

Meer wandelroutes en losloopgebieden met de hond in Overijssel

Op zoek naar meer leuke wandel- en losloopgebieden met de hond? Alle routes die ik gelopen heb en leuk zijn om te ontdekken, kun je hier vinden.

Dit wandelgebied is in augustus 2021 voor het laatst door ons bezocht.