Wandelen in het Blauwe Bos (Friesland)

Tussen Haule, Haulerwijk en Waskemeer ligt het Blauwe Bos, een groot bos- en natuurgebied in het oosten van Friesland. Het bos staat bekend om zijn blauwachtige sparren en afwisselende natuur. De hoogste tijd om er met mijn hond op uit te trekken om het gebied te leren kennen. En hoewel het voor mij niet naast de deur is, was het zeker de moeite waard! We hebben er heerlijk gewandeld en genoten van de rust en de prachtige omgeving!

 

Wandeling vanaf de Tonckensweg in Haule

De route vanaf de Tonckensweg is een mooie route van ca. 5 km en gaat door het bos, langs vennen en heide. Hoewel er lekker zwemwater is, mogen de honden op die plekken helaas niet loslopen.

De route staat aangegeven met paaltjes en de natuur is heel afwisselend. Toen ik er was (op een zondag en bij warm weer) was het erg rustig met wandelaars. 

Onderweg kom je voor kinderen een grote leuke speeltuin tegen. 

Mogen honden loslopen in bos- en natuurgebied het Blauwe Bos?

De honden zijn overal in het bos welkom (mits aangelijnd). In het oostelijke gedeelte van het bos zijn twee losloopgebieden waar honden het hele jaar lekker los mogen lopen. Deze gebieden worden aangegeven door middel van borden. Ook staat er bij de parkeerplaats een groot informatiebord, waarop deze gebieden zijn aangegeven.


Het losloopgebied begint gelijk bij de parkeerplaats aan de Tonckensweg in Haule. Reuze handig voor wanneer je er lekker met je hond los wilt wandelen! Helaas is niet de hele route een losloopgebied, let dus goed op de bordjes!

Parkeren bij het Blauwe Bos

Parkeren kan op meerdere plaatsen, maar wanneer je naar het losloopgebied wilt, is parkeren aan de Tonckensweg (N918) te Haule het makkelijkste. De inrit van de parkeerplaats is ter hoogte van huisnummer 12 (aan de overkant).

Op het grote informatiebord bij de parkeerplaats staan de losloopgebieden en de route aangegeven.

Let op: niet de gehele route is losloopgebied!

Horecagelegenheid bij het Blauwe Bos

Onderweg ben ik geen horecagelegenheid tegengekomen. Zorg dus voor voldoende eten en drinken voor jezelf en je hond! Wel heb ik onderweg diverse leuke terrasjes en eetgelegenheden gezien. Dus mocht je na de wandeling nog even willen nazitten, kijk dan even in de omliggende dorpjes.

Ook heb ik diverse standjes langs de weg gezien met streekproducten en eieren. Ook altijd erg leuk! Overigens was niet alles open op zondag, dus mocht je ook streekproducten willen kopen, dan kun je beter niet op zondag gaan ;-)

Meer wandelroutes met de hond in Friesland

Op zoek naar meer leuke wandel- en losloopgebieden met de hond? Alle routes die ik gelopen heb in Friesland en leuk zijn om te ontdekken, kun je hier vinden.

Dit wandelgebied is in mei 2022 voor het laatst door ons bezocht.