Met de hond in Natuurspoor Spier, Nationaal Park Dwingelderveld (Drenthe)

Wanneer je een leuke en bijzondere wandeling wilt en je het niet erg vindt dat je hond deels aangelijnd moet lopen, dan kan ik de wandelroute van het plankenpad in Nationaal Park Dwingelderveld in Spier, van harte aanraden! De route is afwisselend qua natuur en het gebied is uniek door het houten plankenpad waar je hier en daar overheen moet lopen. Ook voor kinderen is dit daardoor een hele leuke (en 'spannende') wandeling en het is natuurlijk leuk voor hond en baas 😉

Wandelroutes in het losloopgebied

Er zijn verschillende mooie wandelroutes bij Natuurpoort Spier:

  • Familiepad Spier (blauwe route) van ca 2,5 km (rolstoelvriendelijk)
  • Boswandeling Spier (witte route) van ca 5,5 km (gaat over het plankenpad)
  • Uitzicht Schapenkop (oranje route) van ca 1,3 km
  • Kibbelhoekwandeling (rode route) van ca 6,0 km
  • Voor fanatieke wandelaars is er ook een wandelroute van ca 17,5 km over heide, door bossen en (zand)grond. Deze route kun je vinden op de website van WandelnetHonden zijn op deze route aangelijnd welkom.

 

Mogen honden loslopen in NP Dwingelderveld?

Honden mogen op sommige plaatsen loslopen. Dit wordt aangegeven door middel van borden. De witte route (het Plankenpad) is gedeeltelijk losloopgebied.

Parkeren en horeca bij het losloopgebied

Je kunt je auto gratis parkeren op de ruime parkeerplaats bij Hotel Van der Valk Spier - Dwingelo. Navigatie adres: Oude Postweg 8, 9417 TG  Spier.
De wandelroutes starten bij het begin van de parkeerplaats
(dus niet bij het hotel zelf). 

Na de wandeling kun je bij het hotel wat eten en drinken. Honden zijn welkom op het terras en tot 17.00 uur ook in de lounge. In het restaurant zijn honden niet toegestaan. Ook kun je wat eten en drinken bij Boslounge Spier, een horecavoorziening en een informatieruimte. Navigatieadres: Oude Postweg 12 in Spier.

Mocht je in Nationaal Park Dwingelderveld gaan wandelen:

In de omgeving Spier / Dwingeloo, Drenthe

Er zijn drie losloopgebieden voor honden in Nationaal Park Dwingelderveld;  Oude Hoogeveense Dijk in Lhee, Smalbroek in Beilen en Natuurpoort Spier.

Zoek je iets leuks in de buurt voor de kinderen in de omgeving van Spier? Dan is het Bezoekerscentrum Dwingelerveld leuk om naar toe te gaan. Navigatie adres: Benderse 22, 7963 RA  Ruinen.

Denkspellen en hersenwerk voor je hond

Indien je hond (tijdelijk) wat minder kan bewegen door bijvoorbeeld dracht, revalidatie of ouderdom, dan kan hersenwerk helpen. Hondenpuzzels zorgen namelijk voor mentale uitdaging; 10 tot 15 minuten puzzelen staat al snel gelijk aan een uur wandelen met de hond! Je kunt intelligentiespellen huren in de hondenspeelotheek in Heerhugowaard. Op deze manier kun je kijken wat je hond leuk vindt, zonder er veel geld aan uit te hoeven geven met het risico dat je hond het niet leuk vindt en het dure spel in de kast beland.

Meenemen tijdens de wandeling met de hond

Als ik met de hond ga wandelen neem ik altijd een tekentang mee en controleer ik Becky's vacht na de wandeling, voordat ze in de auto gaat. Meestal zitten eventuele teken dan nog los, maar soms tref ik er eentje aan die zich al heeft vastgezogen. Deze kan ik dan gelijk met de tekentang verwijderen.

Ook neem ik altijd water voor haar mee en verder natuurlijk lekkere en gezonde trainers voor onderweg 😉

Meer leuke gebieden met de hond?

Alle leuke plekken met honden die wij bezocht hebben in Nederland, kun je hier vinden. 


Anderen bekeken ook:


In losloopgebieden mogen honden loslopen, mits onder appel. 
Dit wandelgebied is in augustus 2022 voor het laatst door ons bezocht.