Wandelen in natuurgebied Emmerdennen in Emmen (Drenthe)

Een mooi natuurgebied waar je lekker kunt wandelen is de Emmerdennen in Emmen. Een groot bosgebied wat een deel is van de Hondsrug (UNESCO). We waren bij de eerste meters al enthousiast, want je komt gelijk langs een prachtig Hunebed; de D45, het op twee na grootste hunebed van Nederland. Wat een prachtig gezicht! Helaas mogen honden in dit gedeelte niet los, maar er zijn ook leuke losloopgebieden te vinden in de Emmerdennen, waar de hond wel lekker los mag lopen.

 

Wandelroutes bij de Emmerdennen

Er zijn drie leuke wandelroutes:

  • Hunebedroute: gele wandelroute van 3 km
  • Haantjebakmeerroute: rode wandelroute van 3 km
  • Familiepad: oranje wandelroute van 1,5 km

Deze wandelroutes zijn aanlijngebied. Er is ook een blauwe route, maar toen wij er waren zat hier op het informatiebord een sticker overheen met 'vervallen'.

Mogen de honden hier loslopen?

Bij de bovenstaande routes moeten honden helaas aan de lijn, maar dat mag de pret niet drukken, want alleen het zien van Hunebed D45 van maar liefst 18 meter lang (!) is al de moeite waard om hier naar toe te gaan!

Er zijn een paar hondenlosloopgebieden in Emmerdennen. Deze kun je vinden op deze plattegrond van Staatsbosbeheer. Een leuk losloopgebied vind je bij het Zandmeer aan de Houtweg in Emmen. Hier mogen de honden lekker los, zie ook de plattegrond.

Waar kan ik parkeren?

  • Voor de Hunebedroute (3 km) kun je parkeren op de parkeerplaats bij Hunebed D45. Navigatie: Boermarkeweg kruising Matenpad in Emmen. 
  • De rode wandelroute door de Emmerdennen (3 km) start vanaf de parkeerplaats aan Boslaan in Emmen. 
  • Het familiepad start vanaf de parkeerplaats aan de Boermarkeweg 60, 7824 AA Emmen. Dit pad is verhard en goed toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens.
  • Parkeren losloopgebied Zandmeer Emmerdennen kan aan de Houtweg in Emmen.

Eten en drinken onderweg

Op de route zijn we geen horecagelegenheid tegengekomen, maar aangezien Emmerdennen tegen Emmen aan ligt, valt er in de buurt altijd wat leuks te vinden! Zelf iets meenemen kan natuurlijk ook, want er staan picknickbankjes in het gebied 😉

Mocht je in de Emmerdennen in Emmen gaan wandelen:

Veel plezier!

Zit je hond (tijdelijk) in de lappenmand?

Zit je hond in de lappenmand en kan hij of zij (tijdelijk) minder bewegen? Dan kan hersenwerk helpen! 10 à 15 minuten hersenwerken staat ongeveer gelijk aan een uur wandelen voor je hond. En samen hondenpuzzels doen versterkt jouw band met je hond. Een win-win! Intelligentiespellen voor honden zijn te huur in de Hondenspeel-o-theek Spelen met HONDEN in Heerhugowaard.

Leuke wandelplekken met de hond

Ben je op zoek naar meer leuke plekjes met de hond? Alle routes die wij gelopen hebben en leuk zijn om naar toe te gaan, kun je hier vinden. Alle leuke plekken met de hond in Drenthe kun je vinden op de pagina 'honden los in Drenthe'. 


In losloopgebieden mogen honden loslopen, mits onder appel.
Dit wandelgebied is in juni 2022 voor het laatst door ons bezocht.