Losloopgebied het Vlasgat in Noord-Scharwoude (Noord-Holland)

Honden mogen in een gedeelte van het Vlasgat het hele jaar door loslopen. Vooral zomers is het hier vaak druk met honden, omdat honden dan niet meer bij het naastgelegen Geestmerambacht los mogen lopen. De wandeling gaat door polderlandschap en een klein stukje bos.

Wandelen met de hond bij het Vlasgat

Op het kaartje (rechts) van Recreatieschap Geestmerambacht staat de wandelroute van het Vlasgat aangegeven.

Ook staat er dat 'De Druppels' en 'Vlasgat' verboden is voor honden. Dat is wat verwarrend. Ik parkeer mijn auto meestal aan het einde van de Wagenweg (bovenste middelste P) en loop dan richting de brug (richting de P eronder). Vanaf daar mag je hond los en kun je naar rechts lopen voor rondje Vlasgat (op het kaartje is dat het lange blauwe stuk in het midden, wat van rechts naar links loopt (van de onderste P naar de i met de pijl). Hier moet je hond even aan de lijn want je komt bij een weg. Dit is een kort stuk. Daarna kan je hond weer loslopen. 

Je loopt dus als het ware om het rode gebied van 'De Druppels' en 'Vlasgat' heen. De blauwe lijn die je ziet lopen is ook een loslooproute. Hier loop je ook om het rode gebied heen Je kunt de route dus lang of kort maken. Net waar je zelf zin in hebt!

 

Mogen honden loslopen in het Vlasgat?

In het Vlasgat mogen honden het hele jaar loslopen en kunnen ze ook zomers heerlijk zwemmen in de brede schone sloten. Een kaart met de losloopgebieden kun je hier vinden. Er is een manege in de buurt, dus je hebt kans dat je onderweg paarden tegenkomt.

Parkeren bij het Vlasgat, Noord-Holland

Voor het Vlasgat kun je gratis parkeren aan het einde van de Wagenweg. Adres navigatie: Wagenweg 12, 1724 PT Oudkarspel. Je komt dan bij een manege. Als je vanaf hier een klein stukje verder rijdt, zie je aan het einde een parkeerterrein. Dit is het begin van het Vlasgat.

Horecagelegenheid bij het Vlasgat

Mocht je na de wandeling nog even lekker een hapje of drankje willen doen op het terras, dan is Strandpaviljoen El Chiringuito niet ver van het Vlasgat vandaan. Navigatieadres: Klaregroetweg 3. Iets verder zit Restaurant Lovers & Hunters, wat ook erg leuk is. Navigatie adres: Nauertogt 28 in Noord-Scharwoude. Beide restaurants zijn niet altijd geopend, dus kijk voor de zekerheid even op de website om teleurstelling te voorkomen. 

Ook leuk om te gaan wandelen met je hond in de buurt van het Vlasgat zijn het Geestmerambacht in Noord-Scharwoude en Hondenspeelpark Diepsmeerpark in Oudkarspel.

Mocht je in het Vlasgat gaan wandelen met de hond: 

Meer wandel- en losloopgebieden met de hond

Alle routes die wij gelopen hebben en leuk zijn om  naar toe te gaan, kun je hier vinden.


Honden mogen loslopen, mits onder appel.
Dit wandelgebied is voor het laatst in februari 2023 door ons bezocht.