Losloopgebied Toolenburgerplas in Hoofddorp (Noord-Holland)

De Toolenburgerplas in Hoofddorp is een leuk en groot losloopgebied voor honden en tevens een recreatieplas. Het lijkt hier wel een omgekeerde wereld; de honden mogen overal komen en waar ze niet mogen komen staan hekken Hier zitten recreërende mensen dus achter hekken, in plaats van dat de honden achter de hekken moeten blijven. Erg leuk! Er is ook een hondenstrand. Honden kunnen hier naar hartenlust zwemmen en spelen. Toen ik er was (bij mooi weer) was het er erg druk met andere honden op het hondenstrand. Mensen lagen er lekker op hun handdoekjes op het gras, terwijl de honden los en aan het spelen waren. Maar ik was hier ook in de zomer bij mooi weer. 's Winters zal het hier lang zo druk niet zijn gok ik ;-)

Wandelroutes bij de Toolenburgerplas

Een rondje om het meer is een wandeling van ongeveer 3 kilometer. Onderweg is er zwemgelegenheid voor honden.

Mogen honden loslopen bij de Toolenburgerplas?

De honden mogen (bijna) overal lekker loslopen en er is een hondenstrand. Alleen op de sport-/speelvelden, het recreatiestrand en de ligweiden zijn honden niet toegestaan. Dit wordt goed aangegeven door hekken en borden.

Parkeren en horeca bij de Toolenburgerplas in Hoofddorp

Je kunt je auto gratis parkeren op één van de twee parkeerplaatsen aan de IJweg. Navigatie adres: IJweg/Bennebroekerweg. Je zit dan gelijk aan de goede kant van het meer voor het hondenstrandje. Een andere mogelijkheid is om de auto op de parkeerplaats bij Restaurant Lieveling te parkeren. Navigatie adres: Redenburgsingel 110, 2135 AC Hoofddorp. 

Bij Restaurant Lieveling zijn honden zijn alleen buiten op het terras welkom. Aan de voorzijde van de schotten is een speciale plek waar je met je (aangelijnde) hond kunt zitten. Honden zijn in het restaurant helaas niet toegestaan.

Een ander restaurant in de buurt is Papa's Beach House, waar je met je hond op het strandterras welkom bent. Navigatie adres: IJweg 961, 2131 LV Hoofddorp. 

Mocht je bij de Toolenburgerplas gaan wandelen: 

In de omgeving Hoofddorp, Noord-Holland

Ook leuk om naar toe te gaan met de hond in de omgeving van Hoofddorp zijn de losloopgebieden Groene Weelde (parkachtige omgeving met zwemwater), Plesmanhoek met een leuk omheind hondenspeelveld en het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp.

Meenemen tijdens de wandeling met de hond

Als ik met de hond ga wandelen neem ik altijd een tekentang mee en controleer ik de vacht van mijn hond, voordat ze weer de auto in gaat op teken, grasaren en dergelijke. Meestal zitten eventuele teken dan nog los, maar soms tref ik er eentje aan die zich al heeft vastgezogen. Deze kan ik dan gelijk met de tekentang verwijderen. Ook neem ik altijd een aquadog drinkfles met water mee. Deze past makkelijk in je tas en lekt niet. Handig voor onderweg. En verder natuurlijk een komfluit en lekkere trainers voor onderweg ;-)

Denkspellen en hersenwerk voor je hond

Indien je hond (tijdelijk) wat minder kan bewegen door bijvoorbeeld dracht, revalidatie of ouderdom, dan kan hersenwerk helpen. Hondenpuzzels zorgen namelijk voor mentale uitdaging; 10 tot 15 minuten puzzelen staat al snel gelijk aan een uur wandelen met de hond! Je kunt intelligentiespellen huren in de hondenspeelotheek Spelen met HONDEN in Heerhugowaard. Op deze manier kun je kijken wat je hond leuk vindt, zonder er veel geld aan uit te hoeven geven met het risico dat je hond het niet leuk vindt en het dure spel in de kast beland.

Meer wandelroutes en losloopgebieden met de hond?

Alle gebieden waar wij gewandeld hebben en leuk zijn om naar toe te gaan, kun je hier vinden. In losloopgebieden mogen honden loslopen, mits onder appel.
Dit wandelgebied is in augustus 2022 voor het laatst door ons bezocht.