Wandelen met de hond: Rondje Huisduinen in Den Helder (Noord-Holland)

Wanneer je niet zo erg van het strand houdt, maar toch de zilte zeelucht op wilt snuiven, dan zijn de wandelroutes bij Huisduinen erg leuk. Je kunt er een stuk over de dijk langs de zee lopen en door de polder en landerijen. Ook kun je door het natuurgebied Grafelijkheidsduinen wandelen. De routes beginnen bij de parkeerplaats. Hier staat een informatiebord met de routes aangegeven en kun je kiezen welke route je graag wilt volgen. 

Wandelroutes bij Huisduinen

Er zijn drie wandelroutes die starten vanaf de parkeerplaats:

  • Paarse route: Fort Kijkduinroute van 7,5 km loopt over de zeedijk langs de rode vuurtoren Lange Jaap richting Fort Erfprins met zijn groene ravelijnen en gaat langs de Liniedijk.
  • Rode route: Grafelijkheidsduinenroute van 8,7 km (deels verboden voor honden) loopt langs de zeereep naar de Helderse Vallei en het natuurgebied Mariëndal en gaat door de Donkere Duinen en de Grafelijkheidsduinen
  • Oranje route: Napoleonroute van 11,2 km is voor een deel gelijk aan de paarse route, maar de oranje route is langer en gaat ook langs Fort Dirksz. Admiraal.

Mogen honden loslopen op de wandelroutes?

De wandelroutes gaan deels door losloopgebied en deels door aanlijngebied (ook langs fietspad en wegen). Een deel van de rode route is verboden voor honden. 

Parkeren en horeca bij Huisduinen, Den Helder

Je kunt je auto parkeren op de parkeerplaats bij Fort Kijkduin, navigatie adres: Admiraal Verhuellplein 1, 1789 AX Huisduinen. Hier  beginnen de wandelroutes.

Als je na de wandeling nog even gezellig ergens na wilt zitten, dan is Restaurant Nogal Wiedus een aanrader en ze hebben een mooi terras wat uitkijkt over de zee. Nogal Wiedus is vanaf de parkeerplaats ca 100 meter lopen, maar ze hebben ook een parkeerplaats naast het restaurant. Navigatieadres: Zeeweg 6, 1789 AC Huisduinen. 


Een andere leuke plek om na te zitten is strandpaviljoen Factor 30 op het strand.


Mocht je een rondje Huisduinen in Den Helder gaan wandelen: 

In de omgeving Den Helder, Noord-Holland

Ook leuk om naar toe te gaan met de hond in Den Helder is Strandslag Huisduinen en de Zeepromenade, ook is het Quelderduyn leuk voor honden. Voor kinderen en volwassenen is Fort Kijkduin met het zeeaquarium een aanrader. Honden zijn niet toegestaan in het fort en op het terras. Ook erg leuk is het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers aan de Willemsoord 60G, 1781 AS Den Helder. Honden zijn hier niet toegestaan, met uitzondering van hulphonden.

Meenemen tijdens de wandeling met de hond

Van zout water drinken krijgen honden vaak diarree, dus als ik met Becky bij de zee ga wandelen neem ik altijd een aquadog drinkfles met water voor haar mee. Deze past makkelijk in je tas en is handig voor onderweg. Als honden onderweg kunnen drinken, zijn ze minder geneigd om de zee leeg te drinken. En verder neem ik  natuurlijk een komfluit en lekkere trainers mee voor tijdens de wandeling. Wat Becky ook erg lekker vindt als beloning zijn sprotjes en daar doet ze alles voor ;-)

Deze foto's zijn gemaakt op de Napoleonroute (oranje route)

Hondenpuzzels en hersenwerk voor je hond

Indien je hond (tijdelijk) wat minder kan bewegen door bijvoorbeeld dracht, revalidatie of ouderdom, dan kan hersenwerk helpen. Hondenpuzzels zorgen namelijk voor mentale uitdaging; 10 tot 15 minuten puzzelen staat al snel gelijk aan een uur wandelen met de hond! Je kunt intelligentiespellen huren in de hondenspeelotheek Spelen met HONDEN in Heerhugowaard. Op deze manier kun je kijken wat je hond leuk vindt, zonder er veel geld aan uit te hoeven geven met het risico dat je hond het niet leuk vindt en het dure spel in de kast beland.

Meer wandelroutes en losloopgebieden?

Alle gebieden waar wij gewandeld hebben en leuk zijn om naar toe te gaan, kun je hier vinden. 

Andere leuke wandelgebieden met de hond in Den HelderIn losloopgebieden mogen honden loslopen, mits onder appel.
Dit wandelgebied is in augustus 2022 voor het laatst door ons bezocht.