Losloopgebied Streekbos in Bovenkarspel (Noord-Holland)

Een leuk losloopgebied is het Streekbos in Bovenkarspel (bij Enkhuizen). Er zijn er 3 plekken aangewezen als hondenlosloopgebied, maar de leukste is toch wel het losloopgebied aan het Weelenpad, met een hondenstrandje waar de honden lekker in kunnen zwemmen en ravotten en er is een leuke archeologische route. Als je het niet erg vindt om ook een stuk door een aanlijngebied te lopen, kun je de drie losloopgebieden combineren en een flinke wandeling maken.

Wandelroutes in het losloopgebied

Er zijn vier wandelroutes:

Alleen de blauwe route gaat (deels) door het losloopgebied. Wij hebben de losloopgebieden gecombineerd en dan hoef je alleen bij het oversteken en een stuk langs de weg je hond even aan te lijnen.

Loop je liever in één gebied, dan vind ik het losloopgebied aan het Weelenpad het leukste. Er zijn hier twee parkeerplaatsen, dus even opletten dat je op de juiste staat (de parkeerplaats bij het water en het hondenstrand). Meer informatie over de wandelroutes vind je op de website van Wandelnetwerk Noord-Holland. Meer informatie over het Streekbos vind je op de website van Recreatieschap Westfriesland.

Mogen honden loslopen bij het Streekbos?

Honden mogen op drie plekken het hele jaar loslopen. In de overige delen van het bos moeten de honden aan de lijn. Op de plattegrond van het gebied (rechts op deze pagina) staan de losloopgebieden en parkeerplaatsen aangegeven. De losloopgebieden zijn met zwart omrand. Het overige deel is aanlijngebied.

Parkeren en horeca bij het losloopgebied

Voor de losloopgebieden kun je de auto het beste (gratis) parkeren aan:

  • Het Weelenpad in Bovenkarspel. Hier zijn twee parkeerplaatsen. De ene parkeerplaats is tegenover de houten brug die je tegenkomt. Voor het losloopgebied moet je de weg oversteken en de brug over gaan. Honden mogen hier gelijk loslopen. 
  • De tweede parkeerplaats aan het Weelenpad is bij het meertje en hondenstrand. Ook hier mogen honden vanaf de parkeerplaats los lopen. 
  • Voor het derde losloopgebied kun je het beste parkeren op de parkeerplaats aan de Veilingweg, tussen het Weelenpad en Haling. 

Mocht je de drie losloopgebieden willen combineren met één flinke wandeling, dan kun je je auto het beste op de parkeerplaats van de Veilingweg (tussen het Weelenpad en Haling in) parkeren. Bij het oversteken en langs de weg moet je hond even aan de lijn.

 

Mocht je na de wandeling nog gezellig ergens willen eten of drinken, dan kan dit bij IJgenweis Eten en Drinken aan de Veilingweg 21, 1611 BN Bovenkarspel. Dit is een leuk restaurant aan het water. Honden zijn hier aangelijnd welkom. Graag wel schoon en droog als je in het restaurant gaat zitten. Restaurant IJgenweis ligt in het aanlijngebied.

Mocht je bij het Streekbos in Bovenkarspel gaan wandelen: 

In de omgeving Bovenkarspel, Noord-Holland

Ook leuk om naar toe te gaan met de hond in de omgeving van Bovenkarspel is De Hulk en Dwaalpark in Hoorn. Voor (jonge) kinderen is themapark Sprookjeswonderland in Enkhuizen een aanrader! Vriendelijke honden mogen mee het park in, mits kort aangelijnd. Voor oudere kinderen is het Klimpark Streekbos erg leuk (honden mogen aangelijnd mee). Blijf je liever op de grond? Dan kun je hier ook kanovaren en midgetgolven. Verder zit in Enkhuizen het Zuiderzeemuseum. Honden zijn niet welkom, met uitzondering van officiële hulphonden.

Meenemen tijdens de wandeling met de hond

Als ik met de hond ga wandelen neem ik altijd een tekentang mee en controleer ik de vacht van mijn hond, voordat ze weer de auto in gaat op teken, grasaren en dergelijke. Meestal zitten eventuele teken dan nog los, maar soms tref ik er eentje aan die zich al heeft vastgezogen. Deze kan ik dan gelijk met de tekentang verwijderen. Ook neem ik altijd een aquadog drinkfles met water mee. Deze past makkelijk in je tas en lekt niet. Handig voor onderweg. En verder natuurlijk heerlijke beloningsvoertjes voor onderweg ;-)

Denkspellen en hersenwerk voor je hond

Indien je hond (tijdelijk) wat minder kan bewegen door bijvoorbeeld dracht, revalidatie of ouderdom, dan kan hersenwerk helpen. Hondenpuzzels zorgen namelijk voor mentale uitdaging; 10 tot 15 minuten puzzelen staat al snel gelijk aan een uur wandelen met de hond! Je kunt intelligentiespellen huren in de hondenspeelotheek Spelen met HONDEN in Heerhugowaard. Op deze manier kun je kijken wat je hond leuk vindt, zonder er veel geld aan uit te hoeven geven met het risico dat je hond het niet leuk vindt en het dure spel in de kast beland.

Meer wandelgebieden in Noord-Holland

Leuke gebieden waar wij geweest zijn en leuk zijn om naar toe te gaan, kun je hier vinden. 


In losloopgebieden mogen honden loslopen, mits onder appèl. Dit wandelgebied is in juli 2022 voor het laatst door ons bezocht.